Zivot u Americkoj porodici

Verovatno vas sve zanima kako to izgleda živeti u jednoj Američkoj porodici. Odmah da kažem da ova porodica u kojoj sam ja živeo jeste prosečna Američka porodica, dakle njihove plate nisu ni velike a nisu ni male za njihove standarde (za naš standard oni su bogati).

Porodica u kojoj sam živeo je pored mene imala još troje dece, i to jedno dete od te žene i čoveka i sestra i brat (to su bila deca moje “host mother” iz prethodnog braka).

Moram reći da mi je u početku bilo malo teško da se priviknem na neke stvari koje se tiču života u ovoj porodici gde sam ja bio. Ali ipak sam se navikao i posle je sve bilo ok. U Americi porodica mnogo znači i mnogo gledaju na rodbinske veze (kao i kod nas).

Svako u porodici ima neka svoja “zaduženja” koja obavlja svakog dana. Bar je tako bilo ovamo gde sam ja bio. npr ja sam imao zaduženje da postavljam sto pre svakog obroka, i takođe da proveravam poštu svakog dana posle škole (poštansko sanduče je bilo malo niz ulicu gde smo živeli, nije bilo odmah pored kuće).

U Americi vaspitavaju decu od malih nogu da štede, naročito da ne bacaju hranu ako im ostane malo. Znači nema bacanja hrane u kantu za smeće, već sve što ostane od hrane (leftovers) se stavlja u frižider i kasnije se pojede 🙂 Slična pravila važe i za kupovinu stvari, stalno jure i seckaju neke kupone po novinama, i sa tim kuponima kad ih skupite više, možete da kupite određene namirnice po nižoj ceni (on sale).

Inače, kad neko iz porodice maturira, odnosno završava srednju školu, to je stvarno “big deal” za njih. Ali baš baš. Što se tiče maturske večeri (prom), moje matursko veče je bilo na nekom ranču na otvorenom koji je zaista bio fenomenalno sređen. Ako mislite da su im maturske večeri kao kod nas, gde se popije gomila alkohola, varate se. Takođe, za matursko veče sam morao posebno da izdvojim nekih 90$ kako bih iznajmio smoking na jedno veče! Dakle, za matursko veče, svi muškarci su obučeni u smokinzima. Takođe, na matursko veče se ne ide čoporativno kao kod nas, već se ide u parovima, svako ima svoj “date”, ali u pravom smislu reči. Ja sam za svoj date imao isto stranu studentkinju, jednu devojku iz Belgije. Sad, npr boja njene haljine mora da se slaže sa bojom mog prsluka, ja njoj stavljam neki cvet na ruku koji se zove korsaž, i to sve se kupuje unapred, ma čitava nauka 🙂

Inače, moram reći da me je ova porodica gde sam živeo baš bila zavolela, posebno taj muž i žena. Oni ne spadaju u one Amerikance koji pojma nemaju šta se dešava u svetu i koji ne znaju da vam pokažu svoju rođenu zemlju na karti, već baš naprotiv! Sve su znali o mojoj zemlji i još se dodatno raspitivali o nekim stvarima… Čak sam ih pomalo i srpski bio naučio 🙂

Radimo na tome da jedne godine dođu u Srbiju kod nas u posetu, da vide neke naše narodne običaje 🙂