Srednja škola u Americi

Srednja škola u koju sam ja išao naziva se Paso Robles High School.

Škola u Americi je mnogo opuštenija nego kod nas. Govorim naravno o srednjoj školi. Tamo sam išao u četvrtu godinu srednje škole, bio sam tzv. “senior”.

To ide ovako:

prva godina – freshman
druga godina – sophomore
treća godina – junior
četvrta godina – senior

Inače, u Americi je MNOGO drugačiji sistem školovanja nego na prostorima Srbije ili bivše Jugoslavije. U Americi učenici u srednjim školama imaju dosta veći izbor predmeta, dakle sami biraju predmete, ali ipak imaju jednu “normu” koju moraju da zadovolje. Ta norma je u obliku poenta, odnosno “credits”. Znači na kraju školovanja učenik mora da ima minimum određeni broj poena da bi uopšte diplomirao.

Što se tiče diplome srednje škole, ovo je veoma bitno za sve koji planiraju da idu u srednju školu u USA. Pre nego što uopšte odete, raspitajte se u agenciji da li ćete na kraju godine dobiti pravu diplomu ili tzv. “honorary diploma”.

Ova honorary diploma jeste nešto što se zove “počasna diploma” i ne vredi ama baš ništa ako želite dalje da idete u Americi na fakultet. Ta počasna diploma se dodeljuje foreign exchange studentima, kao što sam bio ja. U ovoj mojoj školi gde sam ja bio se dodeljivala “honorary diploma”.

Verovatno ste gledali po filmovima, one američke škole sa ormarićima – lockerima, to je to 🙂 Tako je i meni bilo, mada ja to nikad nisam koristio.

Kampus moje škole je na otvorenom prostoru skroz. Inače škole u Americi se po svemu razlikuju od naših, pa i po veličini. Dakle, škola nije u jednoj visokoj zgradi, već je škola raširena, sa učionicama koje su međusobno odvojene, i učenici se premeštaju iz učionice u učionicu, a ne obrnuto, kao što je kod nas.

Inače, svaki profesor voli da uredi učionicu na svoj način, pa nije čudo videti lepo uređene i ukrašene učionice. Moj profesor istorije Mr. Williams se čovek baš isticao u tome, cela njegova učionica je bila ukrašena raznoraznim isečcima iz novina, slikama, flajerima, slikama američkih predsednika. Čak je ceo jedan zid posvetio svim naslovnim stranicama časopisa “Times” na koji je bio pretplaćen.

Ono što je meni bilo veoma interesantno jeste odnos profesora i učenika u srednjim školama. Profesori su mnogo otvoreniji nego kod nas, mnogo su više ljubazniji, lakše izlaze u susret učenicima. Nije retka pojava da vidite kako profesor zagrli učenika, onako kao drug druga ili drugaricu 🙂

Rekao sam na početku da su škole dosta opuštenije nego kod nas. To je tačno u svakom pogledu. Moj gorepomenuti profesor istorije je imao običaj da mu u učionici stoji pun termos kafe koju je pio i na času i van časa. Dopuštao je učenicima da maltene jedu na časovima. Sećam se da sam dosta puta jeo neko voće na času koje sam poneo od kuće. Naravno ne dopuštaju baš svi profesori sve, to ćete već i sami zaključiti ko je kakav.

Inače ako niste znali, u školama (a i na fakultetima) nema usmenog odgovaranja kao kod nas, već je sve u pismenoj formi. Dakle postoje testovi (koji se obično ne radi ceo čas), i oni se ocenjuju sa A, B, C, D ili E. A je kao petica kod nas, a E je kao kec 🙂

U školama vam profesori non stop zadaju neke domaće zadatke koje naravno uradite kući, i za to uvek dobijate određeni broj poena. Ako uradite više, dobijate i tzv. “extra credit”. Domaći zadaci su veoma bitni, profesori mnogo obraćaju pažnju na njih, upamtite to!

Takođe bitno je i vaše zalaganje na časovima. Profesori vole kad se javljate, pričate i diskutujete sa profesorom ili drugima o toj materiji koja se trenutno obrađuje. Veoma retko će vas profesori prozivati kao kod nas da “morate da odgovarate” i slično. Sve od vas zavisi, morate biti aktivni ako želite da budete uspešni!

Ne samo da je bitno vaše zalaganje na časovima, već je bitno i zalaganje u vanškolskim aktivnostima, tzv “clubs”. To mu dođe nešto kao školske sekcije kod nas, samo što Amerikanci mnogo više pridaju na značaju nego mi. Dakle, te sekcije su veoma popularne, i bukvalno imate sekciju za šta god poželite i koje god da vam je interesovanje, siguran sam da za to postoji određeni klub, tj sekcija. Preporučujem vam da se obavezno prijavite za neku vanškolsku aktivnost, jer ćete na taj način steći dodatna prijateljstva i dodatno iskustvo.

Na početku školske godine dobijate tzv “time-tracker”, to je jedna knjiga ili dnevnik, kalendar gde vi vodite beleške o svojim obavezama u školi i van nje. Tu ima svakakvih dodatnih informacija, ali je glavna poenta da vam olakša vaše obaveze. To je bio slučaj u mojoj školi, ne znam baš da li to dele u svim školama.

Svaka škola u Americi ima neku svoju maskotu, i to je ujedno i maskota football tima. Maskota je obično neka životinja (izmišljena ili stvarna). Na to se Amerikanci baš lože, dakle svakog petka se igra neka utakmica američkog fudbala, i ako je to na domaćem terenu, cela škola, i plus roditelji idu da gledaju tu utakmicu.

Drugi učenici-amerikanci jesu uglavnom druželjibivi sa stranim studentima i veoma lako stupate u kontakt sa njima, nemojte se stideti. Amerikancima se čak i sviđa taj akcenat kojim mi stranci govorimo, tako da tu u startu imate povoljne uslove 🙂

Još jednom upamtite, sve što ste više otvoreniji to bolje. Nemojte se stideti, Amerikanci to ne vole. Ako se npr na času ne slažete sa mišljenjem nekog učenika, slobodno se javite i izrecite svoje mišljenje, profesori to jako vole i cene.