Posao u Americi

Vi kao međunarodni student u USA imate pravo da radite 20 sati nedeljno, i to samo na kampusu vašeg fakulteta. Sve ostalo je ilegalno!

Na fakultetima postoje razne vrste poslova, i vaše je da prvo odete kod svog “International students advisor”-a, i da se malo više o tome raspitate kod njega. Uglavnom, on će vam dati određeni nalog za izdavanje Social Security Number-a, to svako ko želi da radi u Americi mora da ima, pa i oni koji nemaju Američko državljanstvo.

Social Security Number dobijate kroz nekoliko nedelja kada predate sve papire, ili možda čak i ranije. To se sve završava u gradu u kome ste smešteni, raspitajte se gde se nalazi ta služba.

Kada dobijete svoj SSN, onda možete da se bacite u potragu za poslovima, na kampusu naravno. Na fakultetu postoji dosta poslova, i više o tome koji se poslovi nude možete saznati ako odete u HR office (Human Resoruces Office). Tamo uglavnom na početku svake nedelje možete uzeti pamflet sa spiskom konkursa za razne poslove koji se nude na kampusu.

Poslovi koji se nude variraju i predlažem vam da čim stignete pođete u potragu za poslom, jer će vam dodatnog novca sigurno trebati. Poslova ima raznih, npr asistent u studentskoj knjižari, onda posao u kafeteriji, sekretari/sekretarice, posao u tehničkoj podršci fakulteta i mnogi drugi…

Ja npr nisam odmah pošao u potragu za poslom, već malo kasnije… Ali ok, prvo sam bio našao posao u kafeteriji, to je kao studentski restoran, gde studenti u pauzama između predavanja mogu da dođu i da pojedu ili popiju nešto. Znači i ovo sam jedva našao jer su skoro sve pozicije bile popunjene, a morao sam nešto da radim. Tako da sam se zaposlio u kafeteriji, radio u kuhinji, pravio sendviče, kroasane, salate i slično…

U kafeteriji sam radio neka 2 meseca, posle toga sam našao bolji posao i za više para. Počeo sam da radim u IT Help Desk-u na collegu. Bio sam operater tehničke podrške, dakle rad je bio u kancelariji, radio sam u timu sa još 5-6 njih i bilo mi je dosta bolje, a i bolje sam se razumeo u posao (IT).

Jedan savet za kraj: nemojte slučajno pokušavati da radite “na crno” ako ste u Americi kao međunarodni student! Odnosno, nemojte da radite van kampusa, iako naletite na neku takvu priliku. Ako vas uhvate da radite van kampusa, bićete deportovani natrag u svoju zemlju!

E sad, što se tiče odlaska u Ameriku čisto da bi ste radili, to je druga priča. U poslednje vreme vidim da je u Srbiji, a i na prostoru bivše Jugoslavije veoma popularan odlazak studenata na tzv “work and travel” program, koji vam omogućava da idete u USA na 4+1 meseci, odnosno idete 4 meseca da radite i jedan mesec da malo razgledate Ameriku. Lično nisam bio na takvom programu, ali znam nekoliko ljudi koji su bili na tim “work and travel” programima u USA, i kažu da su jako zadovoljni i puni su pozitivnih iskustva.